In de buurt van elke basisschool in Lille ligt er wel een weggetje, straatje of kerkenpaadje dat enkel toegankelijk is voor fietsers en voetgangers. De schoolkinderen van Lille hebben nu een naam verzonnen voor deze paadjes.

De gemeente heeft gezorgd voor een echt straatnaambord bij elk paadje. Aan de vooravond van de Dag van de Trage Weg wandelen 4 scholen in Lille de weggetjes officieel in.

Michel Leys schepen van Mobiliteit (CD&V): "In mei van dit jaar ondertekende onze gemeente het 'SAVE-charter Steden & Gemeenten'. SAVE staat voor: Samen Actief voor Veilig Verkeer. Met een aantal duidelijke acties willen we een veiligheidscultuur opbouwen. Met de actie van vandaag brengen we de trage wegen onder de aandacht. We willen de schoolkinderen en hun ouders aanmoedigen om zo veel mogelijk met de fiets of te voet te komen en zo bij te dragen aan een verkeersveilige schoolomgeving."

Het 'SAVE-charter Steden & Gemeenten' is een initiatief van de Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Zij voeren strijd tegen verkeersonveiligheid, in het bijzonder daar waar het gaat om kinderen en jongeren. De gemeentebesturen die het SAVE-charter ondertekenen, engageren zich om zich actief in te zetten voor meer verkeersveiligheid.

GVBS De Wingerd, GVB De Springplank, GBS Gierle en GVB 't Klavernest wandelen Op vrijdag 14 oktober hun trage weg in.

De namen van alle trage wegen:

GVB 't Klavernest : Beulk - Stepke

't Doorsteekje : GVB De Springplank

Hoeksken - Gierlebaan - Kapelstraat - Akkerstraat

De Melkweg

GVB Wijkschool De Springplank : Oevelenberg - Kauwenberg

't Wijkschoolpaadje

Freinetschool De Vlindertuin : Berg - P. Damiaanstraat

Het Vlinderpad : GBS Gierle (lager)

Kloosterstraat - Brulens - Schoolstraat : Het Schoolpaadje

GBS Gierle (kleuter) : Beersebaan - Molenstraat - Schoolstraat : 't Molensteegje

GBS Het Trapleerke : Wechelsebaan - Akkerstraat : 't Trapperkespad

GVBS De Wingerd Wijngaard - Biezenhoek - Dr. Tricostraat - De Busseltjes : 't Poeyelspadje